Innan köp

Att köpa bostad är ett stor affär och det är mycket att tänka på. Här kommer en kort guide hur vi arbetar och vad du bör beakta före, under och efter köpet. För mer information kontakta Mäklarfirman Liv & Rum.

1

Förbered dig innan köp

Börja med att bestämma dig för vad du letar efter. Vad är viktigast? Gör en budget för att veta vad du råd med. Du ska betala ränta för bolån, eventuellt amortera samt övriga kostnader som följer med bostaden. Det kan t.ex. vara månadsavgift till en bostadsrättsförening, driftskostnader eller underhållskostnader. Kontakta  din bank för finansiering och lånelöfte. Kom gärna inom vårt kontor så hjälper vi dig med information och att  bevaka marknaden.

2

Hur och var jag hittar min drömbostad

Hemnet är Sveriges största sida för bostäder. Booli är och Blocket är andra alternativ. Mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklare be att de bevakar marknaden åt dig och få tips, ibland du kan få förhandsvisning och köpa bostaden innan visning.

3

Visning

Lånelöfte, finansiering bör vara klart innan du går visning. När du ska lägga bud på en bostad vill säljare och mäklare veta att du kan finansiera bostaden. Gör en checklista innan du går på visning. Läs objektsbeskrivningen noga. Blir du intresserad av bostaden, gå på omvisning och undersök lägenheten noga.

4

Bedöma pris

På Hemnet och Booli finner du slutpriser och pågående försäljningar. Kontrollera om marken är friköpt, driftskostnader, renoveringsbehov och kvalitetsdokument. Vid köp av bostadsrätt är det oerhört viktigt att kontrollera föreningens ekonomi. Stäm gärna av med styrelsen. Se checklista.

5

Budgivning

Det finns inga lagar som reglerar hur budgivning ska gå till. Säljare bestämmer förutsättningarna för hur budgivningen ska gå till och mäklare ska tydligt framföra detta till spekulanter. Mäklare är skyldig att framföra alla bud till säljare, säljare bestämmer om de ska publiceras. Säljare bestämmer vem de ska sälja till. Alla bud skrivs in i en budförteckning. Budlistan överlämnas till slutlig köpare.

6

Undersökning

Köpare har undersökningsplikt och bör noga undersöka den bostad de vill köpa. Du kan inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel som du missat och borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning. Det är klokt att anlita en besiktningsman för besiktning av hus eller bostadsrätt innan definitivt köp. Undersökningsplikten för fastigheter regleras i Jordabalken och för bostadsrätt gäller köplagen. Kontrollera bostadsrättsföreningens stadgar, ekonomi, planer och eventuella kommande renoveringar och avgiftsförändringar.

Fastighetsförmedling

Alltid kunden i fokus

Att köpa eller sälja bostad är en av livets största affärer. Med erfarenhet, stort engagemang och mycket god lokalkännedom ger våra fastighetsmäklare dig en personlig vägledning genom processen.
https://app.weply.chat/#!/widget/5055